Det virale hitter: Derfor er blå blok mest populær hos de unge

Det virale hitter: Derfor er blå blok mest populær hos de unge

af -
0 85

Landet over blev stemmeurnerne fundet frem på de danske folkeskoler. Et tre uger langt undervisningsforløb mundede ud i, at de danske 8, 9 og 10 klasser skulle stemme til skolevalget den 2. februar. Betaler vi for meget i skat, eller for lidt? Burde vi tage imod flere flygtninge, eller skal vi helt melde os ud af EU? I et udvalg af 20 forskellige mærkesager skulle eleverne finde deres yndlingsfarve i det politiske spektrum. Rød eller blå.

via GIPHY

Blå er de unges yndlingsfarve

Lars Løkke Rasmussen havde god grund til at gå smilende fra bordet. Blå blok fik et flot skolevalg og endte med hele 55,3 % af stemmerne. Den helt store vinder blev også Venstre, der løb hjem med 19,1 % af skoleelevernes stemmer. Det var ungdomspartiet, der gjorde det hårde arbejde og sikrede en valgsejr. Efter valgsejren udtalte landsformanden for Venstres ungdom, Chris Preuss, sig om skolevalget.

”Vi er utroligt glade for at eleverne igen har vist, at de ønsker en borgerlig og liberal regering, og at de synes at Venstre skal være Danmarks største parti”.

Trodser forældrene

Normalt falder æblet ikke langt fra stammen, men lige på et punkt er forældrene og deres børn helt uenige. Skal vi have en rød eller blå regering? Med skolevalget på plads, er det tydeligt at skoleeleverne er midt i et teenageoprør. De stemmer nemlig ikke som deres forældre. I en måling foretaget af voxmeter.dk fremgår det, at hvis der skulle være valg i dag så ville blå blok ende med sløje 46 % af de danske stemmer. Det er heldigt for Lars Løkke, at han ikke sidder med et valg på trapperne.

Det virale hitter

Men hvordan kan det dog være at blå blok tiltrækker så mange unge? Svaret skal findes hos Liberal Alliance, for de har nemlig fået gode karakterer i skolevalget. Med 13,5 % af de unges stemmer blev partiet Danmarks tredjestørste. De unge er vilde med Liberal Alliance og partiet hitter på de sociale medier. For tre måneder siden uploadede Anders Samuelsen, formand for Liberal Alliance, bottle-flip videoen der blev til et viralt hit på de sociale medier med hele 450.000 visninger på Facebook.

via GIPHY

 

 

Er blå bloks fremtid cementeret?

Venstres ungdom har det højeste medlemstal i 15 år, og Liberal Alliance stryger fremad i meningsmålingerne og skolevalget. Men er fremtidens politiske kort fortsat blåt? Jonas Hedegaard Hansen, valgforsker på Københavns Universitet, mener dog ikke, at blå blok står med en sikker sejr til næste valg.

"Fløjpartierne og partierne med de meget klare standpunkter klarer sig lidt bedre hos de unge end hos de voksne vælgere. Det er meget naturligt, det gør også de 18-29 årige.

Skolevalg handler ikke udelukkende om, hvad eleverne stemmer på. Meningen med skolevalget er, at de unge lærer at begå sig i den danske politik, mener Jonas Hedegaard Hansen. Et skolevalg er overstået, og eleverne vender igen tilbage til skolebænken. Om de blå partier kan holde fast i de unge, vil først vise sig til næste valg.

 

Kilder: dr.dk, skolevalg.dk, altinget.dk og voxpop.dk

Ingen kommentarer

Kommentér på artiklen