SKAM: Serien blomstrer efter blokering

SKAM: Serien blomstrer efter blokering

af -
0 110

Selvom det norske medie NRK har lukket for de danske SKAM-fans, så er det stadig en fordel for seriens popularitet, mener ekspert. Publiceringsdelen er ikke så vigtig for god fiktion, siger DR.

Tre og en halv måned. Så længe gik der før man endelig på DR 3 kunne se 3. sæson af den cooleste, norske ungdomsserie lige nu.

At de danske SKAM-fans må have fat i en hacker eller vente til serien kommer på DR.dk, har ikke skadet seriens omdømme eller popularitet. Tværtimod, mener Keld Reinicke, der er tidligere programchef på TV2 og ekspert i tv-serier:

”Trods geoblokeringen er serien faktisk mere populær end nogensinde. Det er kun en fordel med mere hype omkring serien. Det har givet den bredere befolkning et kendskab til SKAM,” siger han til Qvark.dk.

Men hold nu fast. Det er jo helt normalt, at udenlandske serier først kan ses på dansk tv et stykke tid og vi har altid været vant til at skulle vente længselsfuldt på det næste afsnit eller den næste sæson af vores yndlings tv-serie.

Forskellen her, er bare, at man hele tiden har kunne se serien på det norske site NRK, med norske undertekster, lige indtil en geoblokering blev sat i værk af NRK i midten af januar. Dette var på grund af et krav fra pladeselskabernes brancheorganisation IFPI, baseret på seriens musikrettigheder, hvor man ikke havde taget højde for SKAMs eksplosive succes.

”Med mange serier, inklusiv SKAM, er der en kerne af seere, der er firstmovers. De ser gerne serien med norske undertekster og fortæller om serien til det bredere publikum, som så helst vil se serien med danske undertekster, på DR's platforme,” siger Keld Reinicke.

Han mener ikke, at geoblokeringen, der udelukker alle andre end norske brugere fra at se serien på NRK.no, er et problem for dem, der er 'firstmovers':

”Unge mennesker i dag er kloge nok til at finde en måde at bryde den blokering og komme til at se serien alligevel,” siger han med en henvisning til ungdommens evner til at fiks-fakse grænser på internettet.

Og han mener rent faktisk, at geoblokeringen har den modsatte effekt:

”Superfans vil gøre alt for at se SKAM og de mere almindelige seere skal nok få fulgt op på serien, når den kan ses på DR. Blokeringen vil bare gøre fankulturen vildere og mainstream kulturen bredere,” siger Keld Reinicke.

via GIPHY

Ingen snak bag lukkede døre om blokeringen

På de sociale medier, har der blandt hungrende og nærmest desperate SKAM-fans, været gætterier på et samarbejde omkring geoblokeringen til NRK.no. Man frygtede, at DR 3 så en fordel i at fansne kun kunne se serien via DR.dk. Men et samarbejde afkræfter Steffen Raastrup, kanalchef på DR 3:

Vi har ikke samarbejdet med NRK omkring lukningen af adgangen til serien i Norge. Det er en ren indenrigs, norsk beslutning og vi har slet ikke været i dialog med dem om det,” siger han og påpeger, at det udelukkende skyldes de førnævnte musikrettigheder.

Til gengæld mener DR 3, at serien kan nå et meget bredt, dansk publikum og dét er målet:

”I forhold til den kritik omkring hvorfor DR købte serien, så er vores ambition at brede serien ud til så mange som muligt,” siger Steffen Raastrup, der altså ser bort fra det med, at man skal undvære sine nye bedste venner Vilde, Noora, Eva, Sana og Chris i pænt lang tid.

Selvom man skulle mene, at seriens originale format, hvor man bruger sociale medier som optakt og suspense til de forskellige afsnit, er ret vigtigt for seerne, så mener DR 3 ikke, at det ødelægger det fængende ved serien:

Det er klart, at det kan give en anden oplevelse for danskerne, når SKAM udgives på en måde, hvor de sociale medier også er i spil. Men når det er sagt, har vi foreløbig kunne se, at danskerne bruger SKAM som fiktionsserie lige som alle andre serier,” lyder det fra Steffen Raastrup. Og han lægger vægt på at serien er rigtig godt skrevet i stedet:

 ”Derfor mener jeg ikke, at publiceringsdelen, hvor sociale medier indgår, er så afgørende for knaldgod, relevant fiktion. Men når det så er sagt, skal NRK have ros for deres innovative måde at publicere serien på,” siger han.

Hvad med 'Kødde' og 'Føkke'?

Her er vores forhenværende kulturminister, nu folketingsmedlem, Bertel Haarder (V) ikke helt enig. Han mener, at det er en skam, at vi ikke udnytter den naturlige mulighed for at lære vores kære nabolandes sprog bedre at kende:

”Grunden til at danskerne overhovedet fik øjnene op for serien er jo, at der var adgang til SKAM via NRK og de sociale medier,” siger han til Qvark.dk. Han mener, at der opstod en helt naturlig interesse i at kende de norske ord, som nu meningsløst er forsvundet i et spørgsmål om kroner og ører.

Han har dog ikke set så meget af serien, som man måske fik indtryk af, da han mobbede Johanne Schmidt Nielsen med at hun ikke så SKAM nok til at kende norsk og tog geoblokeringen op, som en ildsjæl, via et paragraf 20-spørgsmål. Han bad om uhindret adgang til NRK for danske fans:

”Jeg har kun set nogle dryp, så du må ikke eksaminere mig i handlingen i SKAM, men jeg kender alle hovedpersonerne,” siger Bertel Haarder, da Qvark.dk spørger ind til, hvad det er ved serien, han bedst kan lide.

Men den til tider temperamentsfulde politiker slipper ikke grebet om den populære serie foreløbig:

”Jeg bringer sagen op i Nordisk Råd, hvor jeg sidder i præsidiet,” slutter Bertel Haarder (V), der som bekendt ikke er bange for at være lidt anarkistisk i kampen, når det gælder emner, han bærer i hjertet.

Skærmbillede 2017-02-13 kl. 15.14.18

Og der er fornyet håb forude for fjerde sæson af SKAM og dertilhørende danske fans. YouSee lover ifølge EB.dk, at man får adgang til NRK3 og dermed SKAM, hvis man køber deres grundpakke. Sæson fire af den 'drittkule' serie udkommer i løbet af foråret.

Ingen kommentarer

Kommentér på artiklen